Symposium vid KTH främjar värme- och kraftlösningar för industriell avkarbonisering

Det finns i idag flera tillgängliga teknologier som kan bidra till industriell avkarbonisering – det som saknas är kunskap och förtroende för dessa lösningar bland energisektorns olika intressenter. Ett symposium om värme- och kraftteknologier för industriell avkarbonisering arrangeras av Energiteknik vid KTH, i syfte att stärka befintliga samarbeten och skapa nya bland de 200 deltagarna från KTH, Sverige, EU och andra delar av världen.
Rafael Guedez Mata och Silvia Trevisan – båda från KTH:s avdelning för Kraft- och värmeteknologi – arrangerar symposiet om värme- och kraftteknologier för industriell avkarbonisering, som hålls på KTH den 2 april. Båda betonar vikten av att ena energisektorn för att utveckla effektiva och hållbara lösningar.
–Jag tror att vi befinner oss i ett mycket kritiskt skede när det gäller avkarbonisering, där snabba, effektiva och relevanta åtgärder krävs för att skapa en nödvändig och drastisk minskning av fossilbränsleförbrukning och utsläpp inom industrisektorn, säger Silvia
Trots att flera teknologier redan finns tillgängliga för användning påpekar hon att det fortfarande finns begränsad kännedom och saknas förtroende för dessa lösningar. Kommunikationsutmaningar försvårar omställningen ytterligare.
För att överbrygga klyftorna kommer symposiet att samla nyckelaktörer i hela värdekedjan – industriella slutanvändare, energibolag och utvecklare, teknikleverantörer, finansiella institutioner, FoU och akademi. Förhoppningen är att möjligheter att utbyta perspektiv och diskutera utmaningar kan skapa samarbeten som tar hänsyn till både komplexiteten och möjligheterna med industriell avkarbonisering.
Industriella behov och energiberoende
– Att organisera det här evenemanget just nu är helt rätt, säger Rafael. KTH Energiteknik är världsledande inom FoU på detta område, och det finns en stark drivkraft både på EU-nivå och nationellt – exempelvis genom den nyligen lanserade EU-initiativet ”Clean Industrial Deal”, samt behov av energimässigt oberoende och ökande samhällsmedvetenhet om klimatfrågor.
Rafael betonar också att industriell avkarbonisering är en global utmaning som kräver globala lösningar för att uppnå bästa möjliga användning av resurser.
– Inom EU behöver vi ren teknologi som gör det möjligt för oss att bli energimässigt oberoende. Samtidigt innebär omställningen en möjlighet att väcka liv i vår tillverkningsindustri och den europeiska ekonomi. Detta är särskilt relevant för Sverige – med stor tillgång till förnybar energi och råvaror är vår industri väl positionerad för att både ta till sig nya lösningar för avkarbonisering samt att utveckla och tillverka nya värme- och kraftteknologier med stor exportpotential, säger han.
Enligt Silvia ligger möjligheten i att agera snabbt för att frigöra potentialen hos befintliga teknologier och matcha dem med de utmaningar som industriella slutanvändare står inför.
– Jag tror att vi behöver identifiera de mest akuta frågorna ur slutanvändarnas perspektiv och generalisera dem, så att lösningarna kan tillämpas inom stora delar av sektorn. Vi behöver även hantera finansiella hinder för att prioritera investeringar i långsiktig avkarbonisering, säger Silvia.
KTH-forskning som drivkraft
KTH och avdelningen för värme- och kraftteknik spelar en viktig roll i denna utveckling genom att stödja forskning och utveckling samt bidra till riskminimering genom att utveckla egna teknologier och stödja samarbetspartners via forskningsprojekt och samarbetsaktiviteter.
– Vår expertis är avgörande för att möta industrins växande efterfrågan på teknikutveckling. Det har lett till fler pågående projekt, utökade samarbeten och ett starkare nätverk. Vi har också följt en genomtänkt och ambitiös strategi genom att dra nytta av det momentum som finns inom EU kring energimässigt oberoende och klimatförändringar, säger Rafael.
Evenemanget innehåller bidrag från hela KTH och professor Stefan Östlund, KTH:s vicerektor för internationalisering, håller inledningstalet vid välkomstsessionen.
Text: Alexandra von Kern