Forskningen på avdelningen för Kraft- och värmeteknologi omfattar analys och design av kritiska komponenter och system kopplade till termisk och mekanisk energiomvandling. Omfattande tekniska metoder och modeller tillämpas för att utnyttja förnybara energikällor – såsom sol, vind, och biomassa – för leverans av hållbar elektricitet, värme, kyla, rent vatten och andra energitjänster till enskilda hushåll såväl som till hela städer eller regioner.
Forskning inom kraft och värme
Distribuerade energiresurser och smarta energinätverk
Hur kan en mängd av existerande och nya energimoduler sammankopplas för att skapa synergieffekter så som reducerad primärförbrukning och lägre CO2-utsläpp? Hur kan avancerade datorer modifieras för rekonstruktion av städers energisystem till förbättrad prestanda för dess invånare?
Hur är aerodynamik och aeromekanik kopplat till utformningen av nästa generations kompressorer, expanderar, och högpresterande komponenter? Vilka förgreningar leder dess utveckling till när det gäller el-generering, flygplan, och raketmotorer i rymden?
Hur kan värmeöverföring bli effektivt tillämpad i analysen och utformningen av termiskt högeffektivt drivna komponenter, gynnsam miljöprestanda, och låg kostnad? Hur kan denna teknologi leda till framsteg i relaterade termiska processer med applikationer inom elproduktion, termisk energilagring, vattenrening, och andra förekommande energiprocesser?
Hur kan solenergi och vindenergi användas storskaligt för att effektivt leverera elektricitet till städer och industri? Vilka teknologier kommer att vara avgörande i matchningen mellan energiförsörjning och slutförbrukning, och för att uppnå noll eller negativa CO2-utsläpp.
EU-pengar till KTH:s experter på termiska system banar väg för nya experiment och ny utrustning till energiinstitutionens labb. Vi träffade två av forskarna, Rafael Guedez och Silvia Trevisan, för att...
Solen har nått KTH i form av en andra testrigg för solljussimulering. Den nya solsimulatorn kommer att förändra förutsättningarna för hur man kan göra experiment för forskning och utbildning på solpan...
Björn Laumert, prefekt på institutionen för Energiteknik, blir ny föreståndare för Centrum för Ny Energiteknik (CNETO) i Oskarshamn. CNETO är en samverkansplattform mellan offentlighet, akademi och nä...