Biogaslagring/optimering för minskat beroende av råolja
Vem söker vi?
VA-avdelningen vid tekniska kontoret i Oskarshamns söker en examensarbetare till projekt kopplat till gaslagring och energioptimering. Lämpligen en student med god kunskap inom industriell energiförsörjning/optimering, särskilt intressant är tidigare kunskap inom biogasproduktion eller lagring av biogas.
Projektets bakgrund
Ernemar reningsverk är det centrala och största reningsverket inom Oskarshamns kommun. Hit kommer allt avlopp och stora delar av dagvatten för rening innan det slutligen släpps till Östersjön. Verket är utformat som en aktivslam process med krav på både fosfor och kvävereduktion. Belastningen på verket ligger på ca. 20 000 person ekvivalenta (pe).
En rötningsanläggning (mesofil nedbrytning) finns kopplad till verket där slam först genomgår mekanisk förtjockning (med hjälp av en polymer) för att höja torr-substansen (TS) halten från ca. 1 % till 4-8% innan det läggs i rötkammaren. Förtjockningen, eller avvattningen av slammet, gör att mindre energi krävs för att värma rötkammaren samtidigt som uppehållstiden ökar vilket oftast medför att utrötningsgraden ökar vilket innebär att mer gas produceras och mindre rötat slam efterblir, alltså mindre rötat slam som behöver hanteras när processen är färdig. Den bildade gasen avledds till en gasklocka och bränns senare i en gaspanna. Värmen från gaspannan används för produktion av varmvatten som i sin tur sedan används för att värma reningsverkets lokaler och rötkammaren. Gasen som inte används facklas i en gasfackla. När energin från rötningen inte räcker till kopplas en oljepanna på. Medeldygnsproduktionen över ett år ligger på ca. 650 Nm3/dygn och produktionsmängden per år är ungefär 237 340 Nm3. För råolja ligger årsförbrukningen på ca. 1,5 m3.
Gasproduktionen räcker i dagsläget till för att täcka våra uppvärmningsbehov över de varmaste månaderna under året men över de kallare månaderna (November-Mars) räcker dessvärre inte gasproduktionen inte till och då behövs oljepannan kopplas på.
Projektets mål
Målet med det tänka projektet är att kunna minska vårat beroende av råolja och kunna nyttja mer av biogasen som vi producerar på plats. Förslagsvis genom att undersöka möjligheten för gaslagring, rening av gas, utbyte till en effektivare gaspanna eller annat. Vi ser gärna även en undersökning kring alternativ till oljepannan som vi använder oss av idag, t.ex. en panna som kan nyttja bioolja för att kunna minska vårat klimatavtryck? Vi ser gärna att allt detta redovisas på ett pedagogiskt sätt med prisranking för olika potentiella lösningar tillsammans med vilka tillstånd/regler som krävs för dessa investeringar.
Handledare KTH
Vid intresse kontakta gärna marcus.westholm@oskarshamn.se eller ring 010-35 60 716.